Je kent het vast wel: de kinderen naar school brengen, werken, boodschappen doen, afspraken met vrienden en allerlei andere dagelijkse verplichtingen. Kortom: veel drukte, wat zorgt voor stress. Een klein beetje stress kan het lichaam niet veel schade aanbrengen, maar het kleine beetje stress zorgt ervoor dat het lichaam klaar wordt gemaakt om met spannende situaties om te gaan. Een te veel aan stress kan echter leiden tot serieuze problemen als een depressie, darmklachten, een burn-out en aanhoudende hoofdpijn.

Enkele symptomen van stress kunnen zijn: vermoeidheid, lusteloos, stemmingswisselingen, slapeloosheid, angst- en paniekklachten en concentratieproblemen. Dit willen we natuurlijk niet en daarom de volgende tien praktische anti-stress tips:

  1. Ontdek waar je stress vandaan komt
    Het kan zijn dat je niet weet waar de stress vandaan komt. Maak een lijstje van alle dingen die op dit moment spelen in jouw leven. Schrijf vervolgens op wat voor gevoel die dingen jou geven en wanneer deze gevoelens opspelen. Zodra je weet waardoor de stress veroorzaakt wordt kun je aan de hand van de overige tips actie ondernemen om het stressniveau te minimaliseren. 
  2. Zorg goed voor je lichaam
    Gezond eten, voldoende slaap en genoeg beweging mogen niet ontbreken in het rijtje anti-stress tips. Een goede nachtrust draagt bij aan een uitgerust en fit gevoel. Daarnaast herstelt je lichaam tijdens het slapen, gedurende de nacht herstellen onder andere je spieren en genezen je wonden. Bewegen helpt om je hoofd leeg te maken en daarnaast maak je tegelijkertijd endorfine aan die stresshormonen bestrijden. Voldoende gezonde voedingstoffen (vitaminen, mineralen, vezels etc.) zijn erg belangrijk, omdat je lichaam tijdens stress voedingstoffen sneller verbruikt. Matig wel de consumptie van alcohol en cafeïne, want deze dingen helpen niet om de stress te verminderen, maar werken juist averechts. 
  3. Wees voorbereid en voorkom uitstelgedrag
    Een goede voorbereiding en al je taken op tijd af hebben geven het lichaam rust. Iets wat hierbij kan helpen is het maken van een takenlijst. Door al je taken op te schrijven en te prioriteren, hoef je niet de hele dag te denken aan wat je nog moet doen. Werk je taken wel één voor één af en focus  je 100%. De afgeronde taken kun je dan afstrepen en een voordeel daarvan is dat het een goed gevoel geeft. 
  4. Ben baas over je eigen agenda
    Jij bent de baas over je eigen agenda en bepaald wanneer afspraken plaatsvinden. Gun jezelf eens een (mid)dag vrij en voel je niet schuldig als je nee zegt terwijl je die dag nog he-le-maal niks in je agenda hebt staan. Soms heb je gewoon even wat ‘alleen tijd’ nodig 
  5. Controleer jezelf op stress
    Ga eens na of jij last hebt van stress. Controleer bijvoorbeeld eens per week of jij last hebt van de symptomen van stress. Zo kom je er achter of er dingetjes zijn die je eventueel ‘moeten’ aanpassen. Mocht je meer willen anti-stress tips willen, stuur dan een e-mail naar info@venlogezond.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.