Meer dan 15 gram alcohol per dag verhoogt het risico op verschillende kankersoorten. Dit stelden Henk Hendriks en zijn team vast in hun onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Nutrition and Health Sciences.

Henk Hendriks en zijn team onderzochten alcoholconsumptie en het risico op verschillende kankersoorten in de westerse wereld. Ze verzamelden alle huidige wetenschappelijke data over de verschillende hoeveelheden alcohol die mogelijk verband hielden met het risico op verschillende soorten kankers.

Verhoogde kans vanaf 15 gram alcohol per dag

Op basis van hun studie lieten de onderzoekers zien dat 2,5 tot 14,9 gram alcohol per dag de totale risico’s van de kankersoorten niet verhoogd. Maar in de categorie 15 tot 29,9 gram alcohol per dag gaf dit wel een kleine toename van 3 % tot 8 %. Verdere verhogingen werden waargenomen in de categorie 30 tot 60 gram alcohol per dag, dit gaf een toename van 5% tot 10%.

Risico verschilt per geslacht

Daarnaast bleek uit de studie dat vrouwen gevoeliger zijn voor een hoger risico op kankersoorten  dan mannen. Mannen hebben in alle alcoholconsumptiecategorieën minder risico op kankersoorten dan vrouwen.

De uitzondering is als mannen dagelijks meer dan 60 gram alcohol consumeren, dan hebben zij een hoger risico op kanker dan vrouwen.

Alcoholconsumptie [gram per dag]

Risicoverhoging

Mannen

Vrouwen

15-29,9

3%

8%

30-60

5%

10%

>60

20%

18%

Alcohol en kanker

Verder bleek uit de studie dat het risico op zes soorten kankers(hoofd-, hals-,slokdarm-, borst-, lever- en dikke darmkanker) verhoogd werd bij een te hoge alcoholinname. Bij borst- en dikke darmkanker geeft één glas alcohol al een verhoogd risico. Bij de andere kankersoorten ligt de alcoholconsumptie hoger

Daarentegen zijn er ook soorten kanker waarbij alcohol juist een gunstig effect geeft, bijvoorbeeld bij de ziekte van Non Hodgkin.

Kies voor je gezondheid, kies voor een langer en gezonder leven

Wij helpen je graag hierbij

Team VenloGezond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.