Nederland is ziek en zwaar. De cijfers spreken voor zich. Bijna de helft van de volwassenen heeft overgewicht en ruim 5,3 miljoen Nederlanders hebben één of meerdere chronische aandoeningen en dat aantal gaat binnen 15 jaar stijgen naar 7 miljoen volgens het RIVM.

Gevolgen van doorgeschoten welvaart

We weten allemaal hoe dit komt. En het is ook nog eens keurig wetenschappelijk aangetoond. Het zit in onze leefstijl, gekoppeld aan onze welvaart, vandaar ook de naam welvaartsziekten (kanker, diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, etc.). We eten te vaak ongezond, we bewegen te weinig, we hebben te veel stress (ruim 1 miljoen Nederlanders met burn-out klachten), we doen werk dat we niet leuk vinden (70%), we gaan gebukt onder financiële zorgen (1 op 5 gezinnen heeft financiële problemen), armoede neemt toe (167 voedselbanken), de nieuwe generatie zit vastgekleefd aan hun smartphone, laptop en/of Ipad, we worden teveel blootgesteld aan gifstoffen, we krijgen een overmaat aan medicatie voorgeschreven met vreselijke bijwerkingen als gevolg, we zitten vast in onze emoties, het onderwijssysteem klopt niet meer, de voedingsmiddelenindustrie bewerkt ons voedsel (meer dan 50% van de toevoegingen, o.a. E-nummers, zijn schadelijk), in onze landbouw maken we veel te veel gebruik van pesticiden en andere zware gifstoffen dat in ons voedsel terecht komt en dat maakt allemaal dat heel veel mensen dagelijks aan het overleven zijn in plaats van aan het genieten van hun leven. En hierdoor worden we ziek, en vaak ernstig ziek!

Nieuwe generatie gaat minder oud worden

Zo hebben op dit moment 900.000 Nederlanders diabetes type-2 en nog eens 300.000 mensen hebben klachten maar weten niet dat ze het hebben. En elk jaar komt er een Amsterdam Arena vol nieuwe patiënten bij die de diagnose hebben gekregen. In totaal 55.000 mannen en vrouwen per jaar, 150 per dag. Mensen, zoals u en wij, die zullen inleveren op hun kwaliteit van leven en die naar verwachting tien jaar eerder zullen overlijden als gevolg van de ziekte. Maar dat is nog niet alles van het slechte nieuws. Door sterk toegenomen ongezonde leefstijl onder jongeren hebben Amerikaanse wetenschappers aangegeven dat de nieuwe generatie voor het eerst sinds eeuwen minder oud gaan worden dan hun ouders, tussen de 5 en 10 jaar!

Zorgkosten lopen uit de hand

De ziektelast is groot. Zo ook de kosten. Nederland gaf in 2015, volgens het CBS, bijna 95 miljard euro uit aan zorg. En het deel dat wordt besteed aan preventie is belachelijk laag, want als er iets mensenlevens kan redden, is het PREVENTIE. Het WereldKankerOnderzoeksFonds (WCRF) heeft in 2014 bevestigd dat 50% van jaarlijkse nieuwe kankerpatiënten voorkomen had kunnen worden door preventie/ betere leefstijl!!!

Goed nieuws

Dus volgens het WCRF is er heel goed nieuws en dat geldt niet alleen voor de ziekte kanker. Ziekte en de daarmee samenhangende kosten zijn voor een belangrijk deel vermijdbaar als we andere keuzes zouden maken. Als individu, als samenleving en als gezondheidszorg. Leefstijl gerelateerde aandoeningen, zoals diabetes type-2, obesitas, reuma en maag-lever-darmaandoeningen, kosten minder lijden en euro’s als we serieus werk maken van leefstijl als medicijn.

Nieuw integraal gezondheidsmodel

Een klein, maar groeiend aantal huisartsen, therapeuten, leefstijlcoaches en wetenschappers laat zien dat het kan door het toepassen van een nieuw gezondheidsmodel waarbij er gekeken wordt naar de balans van fysieke gesteld (voeding, beweging en persoonlijke verzorging), mentale gesteldheid, emotionele gesteldheid, spirituele groei, eigen waarden, omgevingsfactoren, toxische belasting en financiële gezondheid. Ze zetten dus vooral leefstijl en gerelateerde factoren in als medicijn voor zowel Care (preventie) als Cure (genezing).

Het Leids Universitair Medisch Centrum en TNO zijn hierop bijvoorbeeld samenwerking aangegaan. Zij doen dit omdat er steeds meer bewijs is dat een aantal ziekten met gerichte leefstijlaanpassingen kan worden voorkomen en zelfs genezen. Ook het Universitair Medisch centrum van Groningen doet een duit in het zakje. Zij hebben Healthy Ageing (gezond ouder worden) als speerpunt benoemd voor de komende 10 jaar!

In de praktijk zien huisartsen aansprekende voorbeelden. Wat te denken van de diabetes type-2 patiënt die binnen een maand kan stoppen met de insuline die hij al tien jaar lang dagelijks spuit? Of de patiënt die wekelijks in bed lag met migraine en nu hoofdpijnvrij door het leven gaat? Nee, niet door ingewikkelde medische ingrepen of belastende medicatie maar door simpelweg heel gericht anders te eten, te bewegen, te ontspannen en meer balans te krijgen in andere gezondheidsfactoren.

Kom nu zelf in actie

Nederland is er klaar voor. Leefstijl als medicijn staat volop in de belangstelling van zorgprofessionals, beleidsmakers, zorgverzekeraars en niet in de laatste plaats van patiënten. Steeds meer mensen nemen regie over hun eigen gezondheid. Zij nemen geen genoegen met elk jaar een ziekte, een pil of een spuit erbij. Zij willen hun ziekte omkeren.

De Nederlandse gezondheidszorg is er helaas (nog) niet op ingericht. In de Westerse geneeskunde en in de artsen opleiding is de macht van de Farmacie duidelijk zichtbaar. In opleidingen valt een wereld te winnen. De meeste studenten geneeskunde krijgen nog geen twee weken les in voeding tijdens hun zesjarige opleiding. Ze worden volop onderwezen in het opbouwen van medicatie, maar het eerste medicatie afbouwprotocol moet nog uitgevonden worden.

De belemmeringen zitten niet alleen in de gezondheidszorg, maar ook in ons, patiënten en consumenten. Op de Voedseltop in februari dit jaar zeiden vier ministeries en de voedingsmiddelenindustrie in een slotverklaring tegen elkaar: “Wij willen dat Nederland over 5 tot 10 jaar wereldwijd de onbetwiste koploper is in veilige, gezonde en duurzame voeding en een duurzame land- en tuinbouw”. Een mooi vooruitzicht voor de volksgezondheid, tenminste als we ook de daad bij het woord voegen en gezond en natuur boven economische belangen gaan plaatsen. Daarbij geldt voor de mensen dat ze die gezonde voeding dan ook eten. Nederland eet te weinig groente, fruit en vis volgens het RIVM. En we hebben nog nooit zo weinig geld uitgegeven aan eten als nu. We besteden een groter deel van ons inkomen aan gezondheidszorg dan aan eten. Best vreemd. En laten we stoppen met een over aanbod van fastfoodketens. Het is niet normaal dat je op elke hoek van de straat ongezond kan eten en als je gezond wilt eten, je echt op zoek moet. En wat dacht je van het aanbod van sigaretten. Er zijn meer verkooppunten van sigaretten dan plekken waar je brood kunt kopen! Denk daar eens over na. Maar het kan nog gekker … het beeld van rokende patiënten die buiten naast het ziekenhuis vaak met infuus en al staan te roken … we accepteren nog steeds dat er langs de Nederlandse sportvelden gerookt mag worden … de wereld op zijn kop! Wij hebben de plicht richting de nieuwe generatie om te laten zien dat dit echt niet normaal is en moet veranderen!

En het kan anders. Als we maar willen. Het perspectief is wenkend, de bereidheid is er en de kennis is voldoende om mee aan de slag te gaan. De kunst is het te gaan doen. Over 5 tot 10 jaar zullen we het volstrekt normaal vinden dat leefstijl als medicijn de eerste keus behandeling is bij tal van chronische aandoeningen. Als leefstijl niet voldoende of niet snel genoeg werkt, zijn medicijnen plan B. Laten we hier als Nederland ook koploper in worden en er ons voordeel mee doen. Voor het individu en de samenleving, voor onze gezondheidszorg en onze economie. Leefstijl als medicijn heeft de toekomst.

Herbalife Nutrition biedt ondersteuning met wetenschappelijk onderbouwde producten, Herbalife biedt GRATIS advies en begeleiding en ben je niet tevreden krijg je je geld terug.

Wij willen de wereld wat gezonder en gelukkiger maken, help jij mee dit doel te bereiken?

Wij hebben deze stap jaren geleden gezet en zijn nu zover om in een een groot netwerk van coaches de beste producten en de beste begeleiding te bieden.

Maak een Health en Fit Consult of als je Leefstijl Coach wilt worden bij VenloGezond kom met ons in gesprek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.