Depressie is een veelvoorkomende ziekte, die bijna 20 procent van de volwassenen ooit in hun leven treft. Depressie staat hierdoor al jaren in de top vijf van hoogste ziektelast, hoogste ziektekosten en grootste veroorzakers van arbeidsverzuim. Een belangrijk probleem voor de volksgezondheid dus.

Regelmatig lees je artikelen over anti-depressiva? wat is betrouwbaar en wat zijn goede natuurlijke alternatieven.

Laat ik beginnen te zeggen dat ‘depressiviteit’ zeer ernstige vormen kunnen aannemen en vaak onderschat worden door mensen die er zelf nooit mee te maken hebben gehad.

In een diepe depressie willen we vaak maar één ding, en dat is van het nare gevoel afkomen. Maar zijn pillen dan de oplossing?

Hoogleraar Peter Gøtzsche zegt van niet. Hij zegt in de media dat antidepressiva meer kwaad doen dan goed. Wat zijn zijn onderbouwingen hiervoor?

Allereerst omdat onderzoeken die laten zien dat antidepressiva niet beter werken dan een placebo, NIET gepubliceerd worden. Hierdoor lijkt het alsof er alleen maar onderzoeken zijn die wel een voordeel laten zien. Dit is stelselmatig bedrog!

Daarnaast zijn er vele bijwerkingen: je raakt emotioneel verdoofd, je seksleven gaat eraan, je kunt er verslaafd aan raken en het risico op suïcide stijgt.

Waarom blijven we het in Nederland dan zo massaal gebruiken?

Simpelweg omdat we niet weten wat goede alternatieven zijn.

De psychiatrie valt onder de wetenschap. Het is een wetenschap dat werkt met slechts een beperkt deel van de mens. Er is namelijk louter aandacht voor verstoringen in de neurochemie van de brein.

Zo worden er in de psychiatrie diagnoses gedaan die het gevolg zouden zijn van een ‘chemische disbalans’ die vervolgens met chemie wordt bestreden.

Volgens deze omgekeerde logica wordt ziekte gezien als een tekort aan synthetische chemicaliën in plaats van natuurlijke voedingsstoffen.

Daarnaast pak je niet de oorzaak aan van de depressie, maar onderdruk je slechts symptomen.

Dus alleen maar naar neurochemie kijken is net zo dom als een pil tegen buikpijn nemen als je niet weet waarom je buikpijn hebt.

Ziekten hebben namelijk een oorzaak die ten grondslag kunnen liggen op lichamelijk, emotioneel of mentaal niveau.

De reguliere geneeskunde, en dus ook de psychiatrie, kijkt echter alleen maar naar de ziekte en behandelt symptomen terwijl de complementaire geneeskunde (holistisch i.p.v. specialistisch) de oorzaak aanpakt door alle facetten in ogenschouw te nemen.

Wat kunnen we dan zelf doen in gevecht met onze depressie?

Allereerst, stop met vechten…

Accepteer hetgeen wat je voelt en zeg tegen jezelf dat het ‘oke’ is om je zo te voelen.

Gun jezelf de ruimte om met je gevoelens en gedachten te zijn, omarm ze en wees lief voor jezelf. Vanuit deze positie kun je echt constructieve stappen gaan zetten.

1. Begin met het aanpassen van je voeding. Een Mediterraan dieet of een soort gelijk gezond dieet met veel fruit, groente, peulvruchten en noten kan het ontwikkelen van depressieve klachten voorkomen. Dit blijkt uit recent onderzoek genaamd The Sun Project, dat gepubliceerd is in het tijdschrift BMC Medicine.

Beperk het aantal suikers en bewerkte koolhydraten. Deze zijn funest voor je darmflora en je darmflora is verbonden met je hersenen. Wat je eet bepaald letterlijk hoe jij je voelt.

2. Neem de juiste supplementen die depressieve gedachten sterk kunnen verminderen, Kies voor een kwaliteit product zoals Herbalife Nutrition, deze bevat alle voedingstoffen die je lichaam nodig heeft en niet altijd aanwezig is in onze dagelijkse voeding, zoals Magnesium, alle Vitaminen, Foliumzuur, IJzer, koper etc.

Magnesium is ook zeer aan te raden. Onderzoek laat zien dat je (bij ernstige tekorten) binnen een paar weken kan herstellen van een zware depressie met 125-300 mg magnesium (als glycinaat en taurinaat) bij elke maaltijd en bij het naar bed gaan (bron).

Vitamine D: epidemiologische onderzoeken (bron) duiden erop dat vitamine D therapeutische effecten heeft bij depressie. Het best is om dagelijks zoveel mogelijk huid bloot te stellen aan de zon. Als je huid licht verkleurd is weet je de je voldoende vitamine D hebt opgedaan.

In de wintermaanden of als je niet vaak buiten komt is 5.000 IU dagelijks aan te raden.

Bovenstaande supplementen kunnen een MEGA verschil gaan maken in je gemoedstoestand en energie niveaus.

Weet wel dat een depressie een multi-factoriële aandoening is, waar bovenstaande voedingstekorten zeer vaak voorkomen.

Er zijn echter nog twee andere hele belangrijke factoren. Acceptatie en zingeving in het leven…

We hebben downtime, depressie en samentrekking nodig net zoals we vreugde, plezier en expansie in het leven nodig hebben.

Dit is een natuurwet. Dit is het natuurlijke ritme van dingen.

Dag wordt gevolgd door nacht, de zomer wordt gevolgd door herfst (aflopend). Uitzetting wordt gevolgd door inkrimping.

En … wat omhoog gaat, moet naar beneden komen, altijd.

Vaak komt er dan weerstand omhoog. Ik mag niet depressief zijn, JAWEL! Het geeft je de mogelijkheid tot groei. Je bent toe aan verandering…

Tijd om stil te staan, je leven te evalueren. Wat dient je niet meer, wat mag je loslaten en welke keuzen ga je vanaf nu anders maken?

Kies voor een gezonde actieve leefstijl, kies voor gezondheid.

Team Venlogezond helpt je hier graag bij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.