Elke keer dat je oefent, versterk je de enige spier die absoluut niet onderhandelbaar is voor een gelukkig, gezond leven – je hart.

Volgens het rapport van de Amerikaanse Surgeon General over fysieke activiteit en gezondheid , hebben inactieve mensen bijna twee keer zoveel kans om een ​​hartaandoening te ontwikkelen als mensen die actiever zijn. Dat feit relativeert hoe belangrijk oefenen is om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Maar hoe houden regelmatige fysieke activiteiten ons hart gezond?

Hier zijn 5 redenen waarom lichaamsbeweging een gezond hart bevordert:

1. Oefening verlaagt de bloeddruk.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is aërobe oefening de beste vorm van fysieke activiteit om hoge bloeddruk aan te pakken. Het betreft repetitieve en ritmische bewegingen en maakt gebruik van grote spiergroepen, zoals die in uw benen, schouders en armen. Denk aan zwemmen, wandelen, joggen of dansen.

2. Oefening verbetert de oxygenatie.

Oefening versterkt de spieren, waardoor ze beter in staat zijn om zuurstof uit het circulerende bloed te halen. Op deze manier werkt het hart efficiënter om bloed naar de spieren te pompen.

3. Oefening handhaaft een gezond gewicht.

Door oefening verbrandt u calorieën. Aërobe oefening zorgt voor een energietekort, terwijl weerstandsoefening de spiermassa verbetert. Dit, in combinatie met een uitgebalanceerd dieet, zal u helpen om een ​​gezond gewicht en een optimaal cholesterolgehalte te handhaven.

4. Oefening vermindert stress.

Constant gespannen zijn door stress kan leiden tot hoge bloeddruk. Trainen verbetert zowel de gemoedstoestand als het zelfvertrouwen, wat op zijn beurt weer helpt bij het omgaan met stress.

5. Oefening verhoogt HDL-cholesterol.

High-density lipoproteins (HDL), ook bekend als de “goede” cholesterol , reinigen de slagaders van overtollig cholesterol. Ze transporteren dat overschot naar de lever waar het wordt gemetaboliseerd. Dit vermindert het risico op atherosclerose en hart- en vaatziekten.

Een recent onderzoek uitgevoerd door Japanse onderzoekers heeft aangetoond dat door minstens drie tot vier keer per week gedurende ten minste 20 minuten te trainen, het HDL-gehalte stijgt.

Aan de slag op uw pad naar gezondheid van het hart

Wanneer u de stappen onderneemt die u zelf bepaalt, zoals oefenen en eten, voelt u de voordelen vrij snel. Na enkele weken aandacht te hebben besteed aan een cardio-trainingsprogramma, wordt lichaamsbeweging gemakkelijker en zullen alledaagse taken je niet zo kort laten.

Het enige dat nodig is, is ongeveer 150 minuten per week uithakken voor matige intensiteit aërobe activiteit. Anders gezegd, slechts 30 minuten stevig wandelen of licht oefenen per doordeweekse dag zal wonderen doen voor je hart. Spierversterkende activiteiten waarbij grote spiergroepen zijn betrokken, worden ook ten minste tweemaal per week aanbevolen.

Dus, pak een hobby die goed is voor je hart en je gezondheid. Het kan lopen, hardlopen, fietsen, dansen, zwemmen en eigenlijk alles wat je hartslag doet stijgen. Dit alles kan een positieve impact hebben op uw gezondheid, welzijn en geluk nu en onderweg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.