Kankerverwekkend, hormoonverstorend of acuut giftig

Veel bestrijdingsmiddelen mogen in de Europese Unie niet worden gebruikt. Wetenschappers van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) hebben geconcludeerd dat deze middelen een risico zijn voor de gezondheid van consumenten of de boeren die de middelen toepassen. Het gaat bijvoorbeeld om gifstoffen die bij mensen mogelijk de hormoonhuishouding verstoren, kanker veroorzaken of leiden tot een verminderde vruchtbaarheid.

Geïmporteerde groente en fruit bevatten veel van dit soort bestrijdingsmiddelen. Dit blijkt ook uit de inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Producten die de afgelopen jaren vaak vervuild bleken, zijn bijvoorbeeld ananassen (Costa Rica) en lychee (China). Maar ook meer alledaagse producten zoals aardbeien (Egypte), boontjes (Kenia) en tomaat (Marokko) bleken bij recente inspecties vervuild met in Europa verboden middelen.

Op veel van de geïmporteerde groente en fruit zitten bovendien veel verschillende bestrijdingsmiddelen tegelijk: op Turkse druivenbladeren werd een cocktail van maar liefst 25 verschillende stoffen aangetroffen.

Keuzes maken is niet altijd makkelijk maar gezonde keuzes maken kunnen we allemaal leren en zeker als het gaat om onze gezondheid.

Gezondheid is het belangrijkste bezit wat we hebben, we hebben maar een lichaam en daar moeten we zuinig op zijn

Venlogezond.nl helpt je om gezonde keuzes te maken door goed voor je lichaam te zorgen en gezonde keuzes te maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.