100 jaar oud worden, wie wil dat nu niet!? Maar hoe houden we ons lichaam zo vitaal en fit mogelijk, ook nadat we de 50 zijn gepasseerd? 

Dr. Andrea Maier vertelde een aantal dagen geleden in een interview op NU.nl hoe je zo lang mogelijk gezond en vitaal kunt blijven. 

Feit is dat de levensverwachting van 65+ ers steeds hoger wordt. Goed teken zou je zeggen! Maar worden we ook gezonder? 

Helaas niet! Hoewel we gemiddeld steeds ouder worden, worden we alleen maar zieker en zieker. Hoe kan dit? Deze vraag wordt mij ontzettend vaak gesteld, ook tijdens lezingen. 

Het antwoord hierop heeft vooral te maken met het feit dat er tegenwoordig bijna geen kindersterfte meer voorkomt. 

Daarnaast zijn oorlog, hongersnood en vele infectieziektes uitgebannen in Nederland. Hierdoor wordt de gemiddelde leeftijd steeds hoger, maar dit zegt eigenlijk vrij weinig. 

Als 5 op de 10 mensen sterven bij de geboorte en de overige 5 mensen worden 100 jaar oud, heb je een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. 

Met deze cijfers kun je denken dat de meeste mensen niet ouder dan 50 jaar werden, maar dat is dus niet zo. Als je in het jaar 1900 de kindertijd, infecties en oorlog overleefde, kon je met gemak 100 jaar of ouder worden. 

Tegenwoordig leven we dan ook niet langer, maar overleven we langer.

We houden we onszelf in leven met operaties en medicatie die dodelijke symptomen onderdrukken, maar je niet gezonder of vitaler maken. 

Ik zeg altijd: “het gaat niet om het aantal jaren in je leven, maar om het leven in je jaren.”

Wat heb je er aan om 100 jaar oud te worden, waarbij je de laatste 20 jaar in leven wordt gehouden met allerlei kunstmatige interventies die je ziek, zwak en misselijk houden? 

100 jaar worden heeft alleen zin als je die tijd zinvol besteedt. En als je kunt deelnemen aan de leuke dingen in het leven. Dat kan alleen maar wanneer je gezond en vitaal bent.

Hoe blijf je dan zo lang mogelijk fit en vitaal? Want we hóéven niet ziek te worden! 

Ons zorgstelsel (lees ziektestelsel) gaat vooral reactief te werk. We proberen ziektes te bestrijden wanneer ze er al zijn. 

Als we preventief te werk gaan kunnen we ‘ouderdomsziekten’ voorkomen en nog lang gezond, fit en vitaal blijven. 

Zo is ook mijn grote voorbeeld Dr. Hans Moolenburgh overleden op 93 jarige leeftijd. Geen ziekten, klachten en ongemakken, maar door een kort ziektebed. 

Overleden door ouderdom, daar kunnen we niet aan ontsnappen – en moeten we ook niet willen eigenlijk. 

Zijn respectabele leeftijd heeft hij niet bereikt door met de kudde mee te lopen. Hij had de grootste kennis over voeding, water, zinvol leven en ontgifting. 

Wat zijn dan concreet de ‘geheimen’ van een gezond, fit en vitaal leven? 

– Eet minder

Probeer vaker om tot 80% vol te eten. 20 minuten na je maaltijd zul je dan merken dat je lichaam hier het meest blij meer is. Je ‘honger’ om die 20% op te vullen is dan verdwenen. 

– Beweeg regelmatig

Dat hoeft echt geen topsport te zijn, maar gewoon beweging. Zitten is het nieuwe roken en funest voor je gezondheid. Probeer niet langer dan één uur achter elkaar te zitten en sta op en beweeg voor 5 minuten. 

Door deze stelregel toe te passen, maak je een vergelijkbaar verschil van roken en niet-roken voor je gezondheid.

Meer weten hoe jij op een gezonde manier en onder begeleiding kunt werken aan een gezonde actieve leefstijl.

Neem contact op met een van onze collega’s van VenloGezond.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.