Geluk heb je niet zelf in de hand, denken veel mensen. Je hebt nu eenmaal soms geluk in het leven, maar soms ook grote pech. Zo eenvoudig is het echter niet. Volgens psychologen heb je geluk voor een groot deel zelf in je hand. Maar hoe pak je dat aan? 

Het is een manier van leven die ook jij kunt toepassen om je uiteindelijk gelukkiger te voelen.  Ben je ongelukkig? Zet jezelf ertoe om de onderstaande 10 handelingen meer toe te passen. Probeer het eens uit en je zal zien dat het steeds meer vanzelf gaat en je steeds gelukkiger wordt.

1.Positief denken

Gelukkige mensen denken positief. Ze laten zich niet uit het veld slaan door tegenslagen en zitten niet in de put door wat zou kunnen gebeuren. Ze geloven in  zichzelf en hun omgeving. Ze buigen risico’s om in kansen en tegenslagen in uitdagingen. Een positieve instelling leidt tot gelukkigere gedachten en minder stress, waardoor alles gemakkelijker vol te houden is, ook als niet alles meezit.

2.Vergeven

Boosheid en wrok vreet aan een mens. Gelukkige mensen vergeven anderen, ook als ze alle reden hebben om boos te blijven. Echt vergeven en de ander dat laten merken, scheelt veel stress. Vergeven is daardoor niet alleen goed voor de ander, maar zeker ook voor jezelf.

3.Oog hebben voor de omgeving

Gelukkige mensen kijken om zich heen. Ze zien anderen en kunnen van anderen genieten. Ze genieten van kleine momenten zonder steeds alle negatieve dingen groot te maken. Gelukkige mensen genieten bijvoorbeeld van lekker eten, staan even stil bij wat ze eten en vergeten dan voor een moment al het andere. Kortom, gelukkige mensen nemen tijd om te doen wat er NU is, zonder bezig te zijn met allerlei andere dingen. Dat vermindert opnieuw stress, maar geeft daarnaast ook tal van mogelijkheden om te genieten van alle kleine dingen die het leven iedere dag biedt.

4.Anderen helpen

Gelukkige mensen staan open voor noden van anderen. Ze helpen een ander als dat nodig is. Dat maakt allereerst gelukkig omdat de dankbaarheid van de ander een gelukkig gevoel geeft. Daarnaast is het vaak zo dat ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Iemand die ervoor open staat om anderen te helpen, zal merken dat anderen tot hetzelfde bereid zijn. Zo kan anderen helpen leiden tot een hoop geluksmomenten.

5.Omgaan met anderen

Gelukkige mensen zijn kritisch op met wie ze omgaan. Verbreek (op een respectvolle manier!) contacten met mensen die energie kosten en ga om met gelukkige mensen. Gelukkig zijn is besmettelijk en kan dus helpen om zelf ook gelukkig te zijn. Bovendien kosten gelukkige mensen vaak geen energie, maar geeft hun positieve houding juist energie aan de mensen om hen heen.

6.Respect

Anderen helpen leidt tot ontvangen van hulp van anderen. Zo werkt het ook als je respectvol omgaat met mensen, je krijgt dan respect terug. Probeer relaties met anderen te verbeteren en problemen binnen relaties op te lossen. Respecteer en accepteer de mensen om je heen, zo krijg je respect terug. Verbetering binnen relaties leidt tot meer rust en zorgt voor een groter geluksgevoel.

7.Verantwoordelijkheid nemen

Een ander belangrijke manier van leven, is het nemen van verantwoordelijkheid. Mensen bij wie het tegenzit in het leven, hebben vaak de neiging anderen de schuld te geven. Het ligt aan de werkgever, de opvoeding, de partner of de kinderen. Gelukkige mensen zijn in staat om te erkennen dat zij zelf veel invloed kunnen uitoefenen op hun leven, dat ze zelf verantwoordelijkheid voor hun leven moeten nemen. Zo nemen ze het heft in eigen hand en zijn ze ook in staat om daadwerkelijk dingen te veranderen. Als je gelooft dat je omstandigheden de schuld zijn van anderen, lijken de mogelijkheden om de omstandigheden te veranderen veel kleiner. Bovendien leidt anderen de schuldgeven ook weer tot wrok, wat ook niet bijdraagt aan een geluksgevoel.

8.Voldoende beweging

Stilzitten, niets doen, verdrinken in verdriet en wegkruipen in een hoekje maakt niet gelukkig. Bewegen daarentegen wel. Beweging maakt namelijk stoffen vrij in de hersenen die zorgen voor een geluksgevoel. Gelukkige mensen bewegen daarom voldoende, zodat ze dat geluksgevoel steeds behouden.

9.Gezonde voeding

Ook gezonde voeding heeft veel invloed op geluksgevoel. Zoetigheid geeft je misschien even een beter gevoel, maar dat is van korte duur. Steeds vaker blijkt dat een gezond voedingspatroon zonder al te veel suiker en vet uiteindelijk leidt tot een stabielere geest en een gezonder lichaam en daarmee tot een gelukkiger gevoel. Eetbuien en zeker snoepbuien bieden op lange termijn juist minder geluk.

10.Lach en straal

Laat zien dat je gelukkig bent. Lach, ook als je je van binnen even iets minder goed voelt. Sta positief in het leven en laat dat aan anderen zien. Dat maakt mensen om je heen gelukkiger. Je eigen gedrag beïnvloedt ook hoe je jezelf voelt. Bovendien zorgt lachen voor geluksstoffen in je lichaam waardoor je een gelukkiger gevoel krijgt!

Ben jij geïnteresseerd en wil je jezelf en anderen begeleiden met en helpen naar een  gezondere en gelukkiger leven?

Kom gewoon een keer gezellig op bezoek en laat je informeren over de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.