kans op kanker 50 procent groter’

Ben je vijf kilo zwaarder dan het gemiddelde gewicht voor iemand van jouw leeftijd? Dan heb je volgens Engelse onderzoekers 50 procent meer kans op het krijgen van kanker. Dat houdt in dat in Groot-Brittannië alleen al 25.000 kankergevallen voorkomen kunnen worden indien iedereen een gezond gewicht zou hebben.

Onderzoekers van het Imperial College baseren hun uitspraken op 204 studies die de link leggen tussen Body Mass Index, gewichtstoename, tailleomvang en 36 soorten kanker. Met name zou bij mannen de kans op lever– en galblaaskanker toenemen en is de kans op darmkanker tien procent groter. Vrouwen in de menopauze die geen hormoontherapie volgen hebben hier 11 procent kans op.

‘Obesitas wordt wereldwijd een steeds groter probleem’

Hoofdonderzoeker Panagiota Mitrou beweert dat naast niet roken het hebben van een gezond gewicht de belangrijkste manieren zijn om kanker te voorkomen. Mitrou: ‘Obesitas is wereldwijd een steeds groter probleem aan het worden en het is ontzettend belangrijk dat het bestrijden hiervan de hoogste prioriteit krijgt.’

www.venlogezond.nl

Twan en Betty Jonkers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.