Elke week twee keer actief sporten, minimaal 150 minuten matig bewegen en niet teveel stil zitten. Dat zou iedereen moeten doen voor een goede gezondheid, luidt sinds vorig jaar het nieuwe advies van de Gezondheidsraad. “Maar slechts 42 procent van de Nederlanders haalt dit,’’ zegt onderzoekster Lisa Nannes van I&O Research die onderzoek deed onder ruim 4300 mensen.

Norm
Hoewel de meeste Nederlanders de norm dus niet halen, ervaren veel Nederlanders dat anders. Tweederde van de ondervraagden vindt dat ze genoeg bewegen. De meeste mensen (63 procent) zeggen te sporten en voldoen aan de ondergrens van minimaal 12 keer per jaar. Fitnessen is populair onder jongeren. Hardlopen, fietsen en wandelen is in trek bij mensen die de 35 jaar al zijn gepasseerd.

De helft van de sporters doet dat het liefst niet bij een club en alleen. Dit geldt meer voor mannen. Vrouwen sluiten zich vaker aan bij een gezelschap. Mannen en jonge Nederlanders (tot 50 jaar) sporten met trainingen en wedstrijden, terwijl meer vrouwen en 50-plussers vooral sporten om te bewegen.

Leuk
De meeste mensen geven aan dat ze sporten omdat dit gezond is. Al sporten mannen wel vaker omdat ze het leuk vinden. Ook Nederlanders met een hoog inkomen en een hoger opleidingsniveau vinden sporten leuker. Mensen tussen de 18 en 34 jaar vinden sporten vaker vervelend. Vrouwen doen het vaker omdat ze aan hun uiterlijk willen denken en voor de gezelligheid.

Mensen die niet sporten, zeggen dat niet te doen omdat ze lichamelijke klachten hebben of zich er simpelweg niet toe kunnen zetten. Gebrek aan tijd is bij veel jongeren de reden om de sportschoenen niet aan te trekken.

Tips
Maar zelfs als sporten niet lukt, kan iedereen best wat meer bewegen, vinden ze bij het diabetesfonds. En dat is makkelijker dan gedacht, blijkt uit hun tips. De trap naar het werk nemen in plaats van de lift helpt bijvoorbeeld al. Of de auto niet zo dichtbij mogelijk parkeren, maar juist iets verder weg om zo het laatste stukje te kunnen lopen. Geen koffie bestellen bij die aardige collega, maar zelf halen is beter voor de conditie. Zelfs met de afstandsbediening van de tv is winst te boeken. Leg die niet standaard op de bank, maar zorg dat je er een paar meter voor moet lopen.

Meld je aan bij 24fitclubvenlo en ervaar hoe leuk sporten is, samen sporten of met een sportmaatje zorgt ervoor dat je een positieve stok achter de deur hebt

Kijk op onze FB pagina @24fitclubvenlo voor meer informatie of bel 0640567388

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.